In het noordoosten van Spanje is bij een zwangere vrouw het zika-virus geconstateerd. Het is voor zover bekend de eerste zwangere vrouw in Europa die het virus heeft opgelopen.

Volgens Spaanse media was de vrouw onlangs in Colombia en is ze daar besmet geraakt. Het Spaanse ministerie van Volksgezondheid zegt dat ze onder toezicht van artsen staat, maar dat ze niet is opgenomen in het ziekenhuis.

De vrouw zou ongeveer veertien weken zwanger zijn. Mogelijk is zika gevaarlijk voor zwangere vrouwen. Er zijn aanwijzingen dat het virus hersenafwijkingen veroorzaakt bij het ongeboren kind, maar een oorzakelijk verband is nog niet aangetoond. In Brazilië werden na een uitbraak van het virus duizenden kinderen met geboorteafwijkingen geboren.

Bloedtransfusie

In São Paulo zou iemand besmet zijn geraakt met zika na een bloedtransfusie. De man onderging meerdere transfusies nadat hij bij een schietpartij gewond was geraakt. Een van de bloeddonoren bleek later zika te hebben, melden de Braziliaanse autoriteiten.

Eerder deze week werd bekend dat in de Verenigde Staten een persoon besmet zou zijn geraakt na seksueel contact met iemand uit Venezuela. Over de geïnfecteerde is uit privacy-overwegingen niets bekendgemaakt.

Hoofdpijn

Het zika-virus verspreidt zich momenteel snel door Latijns-Amerika. Het wordt meestal verspreid door een muggensoort die in Europa niet voorkomt. Voor volwassenen is het virus tamelijk ongevaarlijk. Het kan koorts, hoofdpijn, eetlustgebrek en huiduitslag in het gezicht veroorzaken. De meeste mensen zijn er in een week vanaf.

Volgens het RIVM is bij dertien Nederlanders zika vastgesteld. Allen zijn in Suriname besmet geraakt. Onder hen zijn geen zwangere vrouwen.